Categories
eShop Permanent Portfolio

Terug naar het Nederlands en een PP update

Het is ruim vier jaar geleden dat ik een berichtje schreef op deze website, in het Engels, en nu weer in het Nederlands. Nederlands is mijn moerstaal en scrijft toch wat vlotter en gemakkelijker. Dus, wat is er al die tijd gebeurd?

Sinds 2013 heb ik bewust een andere koers genomen. In het gebouw van zes appartementen waar ik woonde ging de kwaliteit van de buren hard achteruit. Dankzij de regering werden in 2013 goedverdienende nette buren weggepest naar koopwoningen. Eind 2014 werd ik de “aso” van een nieuwe buurman zat en besloot een appartement te kopen. In 2015 lukte dit tegen goede prijs en een lage rente.

De onzekerheid op de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en wat nog meer besloot me om naar andere inkomensstromen te kijken. In 2013 was ik voorzichtig met mijn “bedrijfje” Digital Homestead begonnen, na mijn verhuizing november 2015 gaf ik dit handeltje fors meer aandacht. Mijn Zazzle-shop is flink opgeschoond en ik heb Amazon Merch toegevoegd om royalties te verdienen.

Het kopen van een eigen woning heeft flink huisgehouden in mijn Permanent Portfolio. De laatste keer dat ik deze berekende was ruim vier jaar geleden. Deze maand ziet het plaatje er zo uit:

Terug kijken Permanent Portfolio Nederlands

Ten opzichte van 2013 is het totaal bedrag nauwelijks gestegen, maar als ik mijn appartement meereken dan ziet het er beter uit. Het totaal bedrag komt dan uit rond de 200. Ik heb al flink wat eigen vermogen in mijn woning. De PP houdt geen rekening met vastgoed, dus bovenstaand plaatje is nu voor mij een nieuwe uitgangspunt voor de berekeningen.

Terug kijken

Ten opzichte van 2013 is verhouding tussen de klassen een stuk evenwichtiger. Goud (in mijn geval grondstoffen, mijnen e.d.) heeft het al die jaren slecht gedaan. Ik twijfel aan het “goud-verhaal” in de PP. In 2010 ben ik met PP begonnen en goud maar ook grondstoffen hebben niet echt gepresteerd sindsdien. Voorlopig lijkt het erop dat dit zo blijft. Een decennium niet presteren is best wel lang voor 25% van je beleggingen, als je bedenkt dat een mens hooguit 30 jaar met enig risico belegt (van circa 30 tot 60 jarige leeftijd).

In ieder geval is het plan voorlopig cash sparen en gebruiken om extra af te lossen op mijn hypotheek, het aantal EURO’s beperken tot maximaal 25.000, de overschotten daarboven omzetten in betere cash-producten (kortlopende veilige obligaties). En als ik lef heb koop ik opportuun goud EFT’s.